• Szabó Monika

5 vitamin a bőröd egyensúlyáért

Frissítve: 2020. szept 23.

Az ekcéma, a rozácea, csalánkiütések, májfoltok, pszoriázis, száraz bőr, ráncosodás, aknék nagyon elkeserítőek lehetnek azok számára, akik még nem találtak megoldást a bőrproblémájukra.

Több tápanyagról ismert, hogy képesek befolyásolni a bőr állapotát. Most az A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok és a C-vitamin fontosságáról írok, és azokról a valódi ételekről, amelyekben megtalálhatók.


Az A-vitamin, különösen a retinol nélkülözhetetlen a szép bőr szempontjából. Nemcsak a kollagén képződést segíti, hanem a bőrproblémák megoldását is támogatja. A táplálékkal bevitt retinol szinte teljesen felszívódik. Fontos élelmiszerek, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak retinolt: tőkehalmáj, máj, belsőségek, tojás. A béta-karotin - az A-vitamin egyik előanyaga - nagy mennyiségben található például a sárgarépában, a sütőtökben. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, tehát a szervezetünk képes raktározni, de a megfelelő szint biztosításához fontos, hogy hetente 2-3x fogyasszunk elsősorban retinolt tartalmazó ételeket.


A bőr szempontjából kiemelkedően fontos, zsírban oldódó vitaminok közül a természetes E-vitamin több, különböző molekula -tokoferolok, tokotrienolok – összefoglaló neve. Az utóbbi évek vizsgálatai szerint az E-vitamin jobban hasznosul természetes forrásokból, ezért jobban tesszük, ha ételekből fedezzük a szervezetünk számára szükséges mennyiséget. Avokádó, olívaolaj, máj, tojássárgája, zöld leveles növények rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk a megfelelő mennyiséget.


A K2-vitamin a ráncosodás megelőzése és a pattanások elkerülése szempontjából fontos a bőrünknek. Mit együnk, hogy fokozott szükséglet esetén is ételeinkből biztosítsuk a bevitelt? Ha tőkehalmájat, májat, tojássárgáját, jó minőségű vajat rendszeresen fogyasztunk, és a bélbaktériumaink is dolgoznak az ügyön, akkor biztosan nem lesz K2-vitamin hiányunk. K2-vitamin az erjesztett ételekben - mint például a savanyú káposzta - is bőven található.


Ha a szép bőrről beszélünk, akkor előbb-utóbb eszünkbe jut a kollagén is. A kollagén szintéziséhez nagyon fontos a C-vitamin bevitele, elsősorban ételekkel. Már az óvodások is ügyesen felsorolják a C-vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeket napi rendszerességgel kell fogyasztanunk, mert a C-vitamin vízben oldódik, és a szervezet nem tudja raktározni. Szerencsére elég arra figyelni, hogy friss gyümölcsök, zöldségfélék bőven kerüljenek a tányérunkra!


A vízben oldódó vitaminok közül a B-vitaminok, amelyek szintén hozzájárulnak a bőr állapotához. Ebből a szempontból nagyon fontosak a riboflavin, a pantoténsav, a niacin, biotin. Mit együnk, hogy ételekkel biztosítsuk a B-vitaminok megfelelő szintjét? Fontos élelmiszerek: tojás, máj, hús, baromfi, zöld levelesek, halak, tengeri herkentyűk, stb. Ezekből naponta ajánlott fogyasztani, mert a szervezet a B-vitaminokat sem képes tárolni.


Sokat tehetsz a bőrödért azzal, ha figyelsz a valódi ételekből álló, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag étkezésre.Ha úgy érzed, ez önmagában kevés és szeretnéd felderíteni a bőrproblémáid mögött húzódó valódi okokat és készen állsz, hogy ezek mentén változtass az eddigi életmódodon, akkor egy 30 perces, ingyenes Skype konzultáció keretén belül szívesen válaszolok a kérdéseidre.

(Bejelentkezés: Szabó Monika 06-30/948-3236.)

40 megtekintés0 hozzászólás