• Szabó Monika

A gyógyító húsleves receptje



Hozzávalók 4 személyre

  • 1 marha kuglicsont

  • 1 kg marhalábszár

  • 2-3 szál sárgarépa

  • 2-3 szál fehérrépa

  • 1-2 szál paszternák

  • 1/2 karalábé

  • 1/2 zeller

  • 1/2 karfiol

  • 1/2 kelkáposzta

  • 1-2 gerezd fokhagyma

  • 1 kisebb fej hagyma

  • kurkuma

  • gyömbér

  • babérlevél

  • zellerlevél

  • petrezselyemlevél

  • Egyéb fűszerek: bors, kömény, szerecsendió (ezeket autoimmun betegek ne használják)

Elkészítés

A kuglicsontot oda tesszük főzni annyi vízben, hogy ellepje, óvatosan felforraljuk, beletesszük a babérlevelet, sót, kurkumát, gyömbért. Legalább 6 óra hosszat (de lehet 12 órát is!) lassú tűzön főzzük (csak "gyöngyözzön" a leves). Ekkor beletesszük a marhalábszárat, a zellerlevelet, petrezselymet, fokhagymát és hagymát és újra óvatosan felforraljuk, majd "gyöngyözve" főzzük még 2 és fél óráig. Utána beletesszük a zöldségeket (a hagymát vegyük ki), és főzzük még 20-30 percig. (A levesünk akkor jó igazán, ha kihűlve megkocsonyásodik. A kocsonyásodáshoz nélkülözhetetlenek a porcos részek. A főtt kuglicsontnak minden kutya örül.

Ha a kuglicsontot elhagyjuk, sokkal gyorsabban elkészül a húsleves, de gyógyító hatása csökken. A porcos részekből készült levesben nagyon sok kollagén típusú fehérje és ásványi anyag van; a kollagén típusú fehérjék a bélfalra gyógyító hatásúak, az ízületek működéséhez is szükségesek, és mellékesen késleltetik a ráncosodást.

Csirkeaprólékból is főzhetjük. Ezt is érdemes legalább 2-3 órát főzni, majd a zöldségekkel még 20-30 percig.

Ha csak kuglicsontból főzünk alaplevet, bármilyen étel elkészítésénél felhasználható. Víz helyett ebben az alaplében főzhetjük a zöldségkrém leveseket, de ragukhoz, pörköltekhez is adhatjuk víz helyett. Lefagyasztható, vagy hűtőben 4-5 napig eláll.

167 megtekintés

Bejelentkezés:

+36 30 9483236

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Általános szerződési feltételek     Adatvédelmi irányelvek

© 2019 Szabó Monika. Minden jog fenntartva. Made by CsB