• Szabó Monika

A pajzsmirigyről

Frissítve: 2020. máj 7.

A pajzsmirigy pillangó alakú szerv, a pajzsporc előtt, annak két oldalán, a nyakon található. Feladata a pajzsmirigy hormonok termelése. A pajzsmirigy hormonok központi szerepet játszanak a sejtek életműködésének, anyagcseréjének (oxigénfelhasználás, zsíranyagcsere, szénhidrát-anyagcsere) szabályozásában. A szervezetben minden sejt rendelkezik pajzsmirigy hormon receptorokkal.

Ezek a hormonok a szerveink, szervrendszereink alapvető működéséért felelősek, hatással vannak a növekedési és érési folyamatokra, a szexuális működésre, az agyi működésre, az emésztőrendszerre. Hatásukra emelkedik a vércukorszint, gyorsul az anyagcsere, fokozódik a szívfrekvencia, befolyásuk van az epehólyag és máj működésére, más hormonok termelődésére, a testhőmérséklet szabályozására, a szellemi tevékenységre.


A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza, ami a hipotalamusz irányítása alatt áll. A pajzsmirigy hormonjai, a tiroxin (T4), és a trijód-tironin (T3). A két hormon közül az trijód-tironin (T3) az aktív hormon, a tiroxin (T4) pedig az előanyaga. Ahogyan a T4 hormon elhagyja a pajzsmirigyet, át kell alakulnia T3 hormonná a vérben, a vesékben, a májban és az emésztőrendszerben.


A pajzsmirigyműködés zavarai két nagy csoportra oszthatók. Beszélhetünk csökkent hormontermelésről (hipotireózis) és fokozott hormontermelésről (hipertireózis).


A hipotireózis (pajzsmirigy alulműködés) tünetei:

· Fáradtság

· Hízás

· Fázékonyság, hidegérzékenység

· Száraz bőr

· Hajhullás

· Szabálytalan menstruáció

· Ödéma (vizesedés)

· Izom- és ízületi fájdalmak

· Székrekedés

· Lehangoltság, depresszió

· Meddőség, vetélés

· Alacsony pulzusszám, alacsony vérnyomás

· Zsibbadások


A pajzsmirigy alulműködés kiváltó oka többféle lehet. Leggyakrabban az úgynevezett Hashimoto-tireoditisz okozza, mely a pajzsmirigy krónikus autoimmun gyulladása. Ennek következtében a pajzsmirigy fokozatosan pusztul, így már nem tud megfelelő mennyiségű hormont termelni. Hashimoto tireoditiszben átmenetileg jelentkezhetnek a pajzsmirigy túlműködés és alulműködés tünetei együtt, vagy felváltva.

Az autoimmunitáson kívül egyéb tényezők miatt is kialakulhat pajzsmirigy alulműködés. Például: gyulladás, neurológiai problémák, átalakítási problémák, tápanyaghiány, hormonális egyensúlytalanság.


A hipertireózis (pajzsmirigy túlműködés) tünetei:

· Fogyás (bőséges étkezések ellenére)

· Fokozott étvágy

· Szapora szívritmus, szívritmuszavarok, magas vérnyomás

· Magasabb testhőmérséklet (hőemelkedés)

· Fokozott aktivitás

· Hasmenés

· Álmatlanság

· Izzadékonyság

· Fényérzékenység

· Pajzsmirigy megnagyobbodás


A pajzsmirigy túlműködés lehetséges okai: autoimmun betegség (Graves-Basedow-kór), tireoiditisz, toxikus pajzsmirigy göbök, az agyalapi mirigy túlműködése. Átmenetileg a Hashimoto tireoditisz (ez szintén autoimmun betegség) is okozhat pajzsmirigy túlműködéses tüneteket.


A pajzsmirigy problémák kiváltó okainak kivizsgálásához vérvétel, pajzsmirigy ultrahang és háziorvosi, illetve szakorvosi vizsgálat szükséges.


A tünetmentesség és a hormonális egyensúly érdekében fontos az étrend és az életmód változtatása és szükség lehet táplálékkiegészítők szedésére is.


Bejelentkezés egyéni konzultációra: 06/30-948-32-36, info@egyensuly-pont.hu


43 megtekintés0 hozzászólás